Vakantie op de Seychellen met een motorcatamaran

Seychellen Yachtcharter: Das Paradies auf Erden

Droomt u van een tropische vakantie te midden van de veelzijdige eilanden van de Seychellen? Onze klant Rainer Walenta en zijn bemanning, zes noeste zeebonken, kennen de Middellandse Zee inmiddels door en door. Daarom viel de keuze op een exotisch vaargebied: de Seychellen. De droom werd werkelijkheid aan boord van de motorcatamaran Moorings 514PC. Lees hier wat ze allemaal meemaken. 

Ik wil naar de Seychellen

 

Dag 1: Aankomst, briefing en inscheping

De vlucht vanaf Frankfurt duurt zo’n 10 uur. Om 7:30 lokale tijd staan we op het hoofdeiland Mahé, waar Liz reeds op ons wacht. Zij vervracht ons in een klein kwartier naar de basis op Eden Island. Onze vakantie op de Seychellen kan beginnen.

Eden Island is een kunstmatig opgespoten eiland, met naast de riante haven ook een luxe resort, banken, winkels, een supermarkt en restaurants. Hier worden we vriendelijk begroet met een welkomstdrankje – zonder alcohol (het is per slot van rekening slechts 9 uur ’s ochtends). IJskoud en verdraaid lekker. Daarna kunnen we even ontspannen, terwijl ons jacht wordt voorbereid en de bagage aan boord wordt gebracht. Om 10:00 is ‘Le Graal’ klaar voor inscheping, een motorcatamaran die officieel luistert naar de naam Leopard 514.

The Moorings heeft deze dame de Moorings 514PC gedoopt en het heeft met 119 vierkante meter woonoppervlakte en woonruimtes over drie dekken verdeeld nog het meeste weg van een drijvende eengezinswoning. Zelfs voor een grotere bemanning is er ruim plek en comfort. De catamaran is bovendien op technisch, nautisch en veiligheidsvlak state of the art. Na even wennen is de bediening kinderspel en manoeuvreren in de haven is dankzij twee motoren verrassend eenvoudig.

ankunft.jpg

Beeld: De bemanning van de "Le Graal" (v.l.n.r.): Rainer, Jürgen, Karsten, Patrick, Diethard en Jens 

Het vriendelijke team van The Moorings voorziet kort daarna schipper en eerste stuurman van een uitgebreide briefing over het vaargebied. De focus ligt daarbij op de gedragsregels en omgang met maritieme flora en fauna, alsook enkele uitstekende tips voor ankerbaaien en snorkelspots voor onze vakantie op de Seychellen.

  • Navigatiemateriaal en actuele getijdekaarten zijn voorhanden aan boord.
  • Het vaargebied kent slechts weinig boeien en markeringen. De dieptemeters en de positie van de talrijke riffen op de kaarten zijn wel min of meer correct, zodat navigeren meestal geen problemen oplevert.
  • Op de Seychellen heerst een getijdenmarge tussen 0,8 en 1,2 meter. Verstandig is daarom tijdens pauzes en overnachtingen 3 meter onder de kiel aan te houden, om vastlopen te voorkomen.
  • Bijna elk eiland is omringd door (ondiep) rif. Daarom is ’s nachts varen verboden, en dient men uiterlijk om 18:00 voor anker te gaan of aan te meren in een haven.
  • Naast de haven op Eden Island is er nog een aanmeermogelijkheid in La Passe op het eiland La Digue en daar direct tegenover in Baie St. Anne op Praslin. Echt aanleggen doet men er niet, maar men gaat voor anker in de beschutte baai.

Net als de nautische briefing is ook de daaropvolgende technische uitleg zeer nauwkeurig. Die namiddag besluiten we om niet meteen uit te varen, maar een nacht in de haven te blijven.

Dag 2: Saint Anne Marine Park en het eiland Moyenne (32 zeemijl)

Het is 8:45 en de trossen gaan los. Ons eerste doel: marinepark Saint Anne, op 3 à 4 zeemijl noordoostelijk van Eden Island. In Saint Anne Channel, tussen Saint Anne, Moyenne en Ronde, is goede ankergrond aanwezig. De parkranger laat na aankomst niet lang op zich wachten, want voor anker gaan in een nationaal park tijdens een vakantie op de Seychellen is niet gratis (200 roepie = € 13,50 per persoon).

De bijboot gaat te water en de hele bemanning stapt in de kleine dinghy op weg naar Moyenne. Volgende de legende heeft de beruchte piraat Olivier Le Vasseur hier zijn schat begraven. De ware schat is echter het eiland zelf: kristalhelder water, hagelwit zand, machtige granietrotsen, een uitbundige tropische vegetatie en exotische vogels. Een waar paradijs op aarde.

tag_2.jpg

Tot 15:00 blijven we in het park, om daarna via het Saint Anne Channel richting het eiland La Digue te varen. Vanwege matige wind uit noordwestelijke richting en ondiepte in het havengat besluit de schipper op zoek te gaan naar een rustige ankerplaats in het oostelijke deel van Baie Saint Anne. Het anker gaat uit en enkele ogenblikken later is het al pikdonker. Om ons heen zien we enkel de ankerlichten van een paar andere jachten, horen we het ruizen van de branding van het vlakbij gelegen eiland Ronde en aanschouwen we de zuidelijke sterrenhemel, die zonder lichtvervuiling spectaculair oplicht.

Dag 3: Fietstocht op La Digue (3,5 zeemijl)

Na een uitgebreid ontbijt zetten we opnieuw koers naar La Digue en om 10:30 gaat het anker uit. Tijdens de manoeuvre in het havenbekken van La Digue mogen we rekenen op daadkrachtige ondersteuning van de havenmeester, die onze dinghy opeist en Le Graal naar binnen loodst. We krijgen zes fietsen in onze handen gedrukt, en hij belooft de volgende dag bij vertrek weer ter plaatse te zijn.

La Digue, met belangrijkste plaats La Passe, wordt door velen beschouwd als het mooiste eiland van de Seychellen. Het is autovrij en de fiets is het belangrijkste verkeersmiddel. Eerste stop tijdens onze fietstocht is het terrein van L’Union Estate, een voormalige kopraplantage. Hier staat het gerestaureerde huis van de opzichter en is een verblijf ingericht met reuzenschildpadden. De vriendelijke joekels lijken zeelui toe geneigd en vinden het heerlijk om rond de lederachtige hals gekroeld te worden. Hoogtepunt van La Digue is het zuidelijker gelegen Anse Source D’Argent, een van de droomstranden op deze planeet. Hier werd – met goede reden – de reclamespot van Bacardi opgenomen. Ook krijg je hier verse kokosnoot geserveerd, die voor je ogen wordt opengespleten. De kokosmelk is verfrissend en smaakt nog beter met Takamaka, de lokale rum.

tag_3.jpg

Na de fietstocht wordt de proviand aangevuld. ´s Avonds nemen we plaats in restaurant Fish Trap, direct aan het strand en niet ver van de haven. Op de ruime en comfortabele flybridge van onze Moorings 514PC wordt kort daarna het glas geheven op een geslaagde dag.

Dag 4: Vissen en snorkelen bij de Cocos Islands (11,5 zeemijl)

Na een stevig ontbijt willen we in de haven van La Digue rond 10:00 het anker lichten. Daar wacht echter een onaangename verrassing. Onze buren, die na ons aankwamen, hebben met hun ketting de onze gekruist. En dat is een behoorlijk ingewikkeld geheel geworden – letterlijk. De potige havenmeester herkent de situatie direct, springt in zijn bijboot en weet met behulp van onze bemanning, een pikhaak en een flink stuk touw de kettingchaos te ontwarren.

Vandaag staat diepzeevissen op het programma. Op weg naar het vanggebied varen we rond Ave Maria Rock, een uniek natuurfenomeen, waar duikers graag de onderwaterwereld rondom verkennen. Vanaf de rots varen we met 3 - 4 knopen richting Cocos Islands. Onderweg wordt het plotseling spannend aan boord; Diethard heeft beet en na een korte strijd wordt een scherptandrover aan boord gehesen. De vis, vermoedelijk een reuzentandbaars, vormt de basis van onze maaltijd die avond.

Het tweede dagdeel gaat het er rustiger aan toe, op het prachtige strand van het kleine Ile Cocos. Hier wordt gesnorkeld, gezwommen of simpelweg niets gedaan. Rond 16:15 nemen we afscheid van de Cocos Island. Na een korte tocht komen we aan bij de oostpunt van La Digue, waar we na in totaal 14 zeemijl afgelegd te hebben om 17:00 in de Baie de Cocos voor anker gaan. Samen met drie andere boten genieten we van de zwoele tropische nacht op zee. De vis delen we echter niet met anderen.

tag_4.jpg

Dag 5: Baie Saint Anne, Praslin en Curieuse (14 zeemijl)

Op weg naar het eiland Curieuse passeren we met de Grand Cap en Pointe Jaques het zuidelijkste punt van La Digue, om daarna koers te zetten naar de goed gemarkeerde haven van Baie Sainte Anne. Hier gaat de halve bemanning aan land, om voor een laatste keer proviand in te slaan en sfeer te proeven.

Na een klein uurtje lichten we het anker, om met een brede boog de noordoostpunt van Praslin te passeren. We varen een noordwestelijke koers, langs Ile Saint Pierre, naar de beschutte Baie Laraie. Om 15:00 ligt de Le Graal voor anker en bijbootkapitein Patrick vaart ons naar Anse Mandarin, opnieuw een adembenemend mooie baai, die we helemaal voor ons alleen hebben. Hier is het snorkelen fantastisch, en bemanningslid Jens spot zelfs twee zeeschildpadden in volle vlucht.

Dag 6: Doctor House, Curieuse en Anse Royale, Mahé (33 zeemijl)

De volgende ochtend loodsen we de Le Graal vlot naar Anse St. José op de zuidkant van Curieuse. Op het strand wacht een parkranger ons op, die de entree in ontvangst neemt (€ 15 per persoon) en ons de weg wijst naar het voormalige leprastation van Doctor House. De kliniek werd rond 1830 opgericht en diende als levenslange quarantaine voor de ongelukkigen die door lepra werden getroffen. Het Doctor House is in oorspronkelijke staat gerestaureerd en is vandaag de dag een nationaal museum. Van daaruit maken we slechts een kleine wandeling naar een mooi uitzichtpunt, omdat we vandaag nog een flinke passage van 33 zeemijl naar hoofdeiland Mahé voor de boeg hebben.

tag_6.jpg

Om 12:15 lichten we het anker en varen we pal tegen de wind uit het noordwesten. Na de passage rond de noordwestkant van Praslin passeren we Cousin en Cousine ten oosten ervan en plotten we een zuidwestelijke koers naar Anse Royale, de Koningsbaai, met de gelijknamige nederzetting. Hier vindt opnieuw het goede leven aan boord plaats, met zwemmen, snorkelen en met de bijboot naar het strand, en als afsluiter een heerlijk avondmaal.

Dag 7: Terugkeer naar Eden Island (12 zeemijl)

Op de laatste vaardag van onze vakantie op de Seychellen doen we het rustig aan, want de basis is nog maar 12 zeemijl van ons verwijderd. Om 12:00 hijsen we het anker, op koers noord langs de oostkust van Mahé, dan door de Cerf Passage terug naar de basis. Even een kort belletje en we worden op de steiger in ontvangst genomen. Eenmaal aangelegd entert de monteur het jacht, dat door de schipper met de woorden “Your Ship” met enige weemoed wordt overhandigd.

Om 17:00 rijden we met Liz, dezelfde chauffeur van dag 1, naar Victoria. We struinen door de koloniale hoofdstad en sluiten de dag af in Boat House, waar een Creools buffet voor ons klaarstaat. De laatste nacht slapen we nog één keer aan boord van de Le Graal. De volgende ochtend om 7:30 worden we naar het vliegveld gebracht, en eenmaal aan boord en in de lucht wordt ons een laatste blik gegund op het azuurblauwe eilandparadijs.

 

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en u ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel vaarinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

 Nieuwsbrief ontvangen 

Vond u dit nuttig?
2

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws als eerste, en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen.

Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om, zoals beschreven in ons privacybeleid. Wij nemen hoogstens één keer per week contact met u op via de post of e-mail. U kunt zich op elk moment van de contactlijst laten verwijderen. Onderaan onze mails vindt u bovendien een optie om u per direct af te melden. Door hierboven op 'aanvragen' te klikken, bevestigt u dat u ons privacybeleid hebt gelezen en dat u hiermee akkoord gaat.