10 tips voor een milieuvriendelijke vakantie op het water

Sailing catamaran in the endless Exumas, Bahamas

Onvergetelijke vakanties op het water in ’s werelds mooiste bestemmingen, dat is al meer dan 50 jaar ons hoogste doel. Om dat ook voor de komende 50 jaar met een gerust hart te kunnen aanbieden, houden we oog voor onze oceanen, de flora en fauna, en de lokale bevolking. Zo blijft onze ecologische voetafdruk minimaal.

De lokale bevolking maakt onze vaarvakanties voor onze klanten onvergetelijk. Daarom geven wij graag iets terug. Ontdek onze aanpak. 

Lees meer

 

Iedereen speelt een belangrijke rol in een mooie toekomst voor de oceaan. Het goede nieuws is dat ook u uw steentje kunt bijdragen, in het bijzonder gedurende uw volgende vaarvakantie. Zo genieten ook toekomstige generaties van al het moois dat de wereldzeeën ons te bieden hebben. Laura Bowtell, salesmanager van The Moorings in Engeland, deelt 10 handzame tips met u.Couple sailing on the Moorings 42.3

1. Sails up, sail green! Minimaliseer het gebruik van de motor

Of u nu met een monohull of een catamaran op vakantie gaat, hijs tijdens uw zeilvakantie zo veel mogelijk de zeilen. Dat is wel zo milieuvriendelijk (en ook de reden dat u voor een zeilvakantie hebt gekozen, toch?)

2. Ankeren met zorg

Gooi het anker uit, maar wel met enige bedachtzaamheid. Zo voorkomt u dat het stuk ijzer planten en ander zeeleven vernietigt. Let er ook op dat het water diep genoeg is; u wilt immers niet gaan droogliggen op een rifbodem! Indien mogelijk gooit u het anker uit boven zand of modderbodem en laat zo kwetsbare ecosystemen met rust.

Sea turtle swimming in the Caribbean

3. Geef het leven onder water de ruimte

Het is een van de mooiste dingen die tijdens uw vaarvakantie kan gebeuren: u spot de fascinerende bewonders van de zee. Indien u dichter bij wilt komen op de moter, vaar dan langzaam, en houd minimaal 100 meter afstand tussen u en het dier. Deze afstand geldt ook aan land, waar de dieren zich voeden, rusten of voortplanten.

4. Laat maar één ding achter: uw voetafdruk

Afval dat u achterlaat kan een schadelijk effect hebben op de flora en fauna. Dus geniet van het strand en het water, en houd ze mooi door al uw afval mee te nemen en deze op een verantwoorde manier weg te gooien.Woman walking at the beach in the Seychelles

5. Gooi niets overboord

Het spreekt voor zich: gooi nooit iets overboord. In sommige landen geldt het zelfs als overtreding. Doe juist het tegenovergestelde: mocht u afval in zee zien drijven, pik het eruit en gooi het op een later moment verantwoord weg.

6. Gebruik zo weinig mogelijk plastic

Hoe minder plastic we consumeren, hoe beter. Wij als consumenten hebben namelijk in de hand hoe economisch rendabel het gebruik van plastic afval is. Kies waar mogelijk voor verpakking van karton of papier die gerecycled kan worden, en vermijd het gebruik van wegwerpbestek en plastic rietjes. Neem ook een stevige fles mee aan boord die hergebruikt kan worden en wees niet bang om anderen over uw maatregelen te vertellen. Zeker doen: daag bij elke verandering die u bij uzelf doorvoert minstens één andere persoon uit hetzelfde te doen.

Couple enjoying their morning coffee in ceramic cups

7. Gebruik milieuvriendelijke en fairtradeproducten

Van de Britse Maagdeneilanden tot de Seychellen, en van de Bahama’s tot Thailand; onze vakantiebestemmingen herbergen enkele van de mooiste koraalriffen, ideaal voor snorkelen en duiken. Standaard zonnebrandcème en cosmetica bevatten vaak ingrediënten die schadelijk zijn voor koraal en zeebewonders, dus kies voor een milieuvriendelijk alternatief tijdens uw vaarvakantie.

8. Gebruik zo veel mogelijk faciliteiten aan land

Indien u op open zee bent of ergens voor anker ligt (en faciliteiten niet voorhanden zijn) dan gebruikt u de zwartwatertank aan boord. Gebruik milieuvriendelijke toiletreinigers en gerecycled toiletpapier.Shower facilities at the Moorings base Tortola, BVI

9. Neem korte douches, het liefst aan land

Door aan boord de tijd onder de douche te minimaliseren, bespaart u een hoop water en gaat u watervervuiling tegen.

10. Leeg tanks ver van land verwijderd

Elk land heeft andere regels omtrent het legen van tanks, dus controleer deze voordat u vertrekt. Afhankelijk van waar u overnacht, kan u uw tanks leegpompen in de haven. Of loos uw zwart water op open zee, waar het diep is.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en u ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel vaarinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

 Nieuwsbrief ontvangen 

Vond u dit nuttig?
7

Onderwerp

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws als eerste, en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen.

Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om, zoals beschreven in ons privacybeleid. Wij nemen hoogstens één keer per week contact met u op via de post of e-mail. U kunt zich op elk moment van de contactlijst laten verwijderen. Onderaan onze mails vindt u bovendien een optie om u per direct af te melden. Door hierboven op 'aanvragen' te klikken, bevestigt u dat u ons privacybeleid hebt gelezen en dat u hiermee akkoord gaat.