Deze reisnotitiespagina geeft handige informatie over Tonga. Van luchthavenprocedures tot geldwissel, het vertelt u wat u kunt verwachten om uw vakantie soepel en zorgeloos te maken.

 

Adres & kaart

Adres
Moorings, Tonga LTD
P.O. Box 119 
Neiafu Vava’u 
Koninkrijk Tonga
Tel: 00 676 70016
Email: [email protected]

Openingstijden 

Openingstijden: 08.30 - 17.00 - maandag tot en met zaterdag.

(Alle zaken zijn gesloten op zondag en op Eerste Kerstdag, 25 december)

Basis faciliteiten
The Moorings-basis beschikt over water, brandstof, ijs, douches, een restaurant, winkel en boetiek, telefoon en fax, wasfaciliteiten, douane en VHF.

(Terug naar het begin)

 

Aankomst & vertrek

Bereikbaarheid
Luchthaven Vava’u - door de klant ten tijde van de charter te boeken, boekings- en vluchtinformatie doorgeven. The Moorings Tonga haalt u van de luchthaven op indien transfers zijn geboekt. Verblijft u voor uw aankomst in de basis al in een hotel, moet u de transfer naar The Moorings-basis op de dag van uw charter zelf vanaf uw hotel organiseren. De geschatte transferkosten zijn 9 euro per persoon.

Vliegtuigmaatschappijen naar Tongapatu
Air New Zealand - Change in Auckland
Fiji Airways - Change in Nadi

U kunt vliegen naar Fuamotu vliegveld op Tongatapu (TBU), vervolgens vliegen naar Lupepau'u Vliegveld (VAV) op NIEUWE Real Tonga Luchtvaartmaatschappijen www.realtonga.to. (U kunt de vliegtijden en de tarieven online bekijken, maar het online reserveringsssyteem is momenteel onder constructie. U kunt uw boeking maken via de email met een Visa- of een Master Card door te mailen naar: [email protected]).

Grote vliegtuigmaatschappijen die naar de Zuidelijke Pacific vliegen, zijn Air New Zealand, Cathay Pacific en Quantas. 

Vanwege de hoeveelheid vluchten die we organiseren, kan The Moorings voor veel bestemmingen goede tarieven bieden. Neem contact op met uw boekingskantoor voordat u uw vluchten boekt.

Douane/immigratie informatie
HET PASPOORT DIENT NOG 6 MAANDEN OF LANGER NA UW GEPLANDE TERUGREIS GELDIG TE ZIJN.
Amerikaanse burgers hebben geen reisvisum nodig. Informeer over reisvoorwaarden voor alle andere nationaliteiten bij het plaatselijke toeristenbureau of op www.tongaholiday.com.

Luchthaven
Gasten kunnen vliegen op Nadi International Airport (NAN) en daarna op Lupepau'u Airport (VAV). De taxi transfer van Lupepau'u Airport naar de basis duurt 15 tot 20 minuten (ongeveer 10 km).

Luchthaventransfers
Transfers van het vliegveld naar de basis zijn niet inbegrepen. Het wordt aangeraden om luchthaventransfers van en naar de luchthaven/basis vooraf te boeken. De transfer per taxi duurt ongeveer 15 tot 20 minuten vanaf de luchthaven (ongeveer 15 km). 

Aankomst/vertrek procedure
Aan boord gaan: Charters beginnen om 12.00 or 18.00 uur (bij avondstart).
Instructietijden: Boot-/zeilinstructies zijn gepland: 12.00 uur of 09.00 uur op de volgende dag bij avondstart, 7 dagen in de week. Alle hoofdzeilers zijn verplicht om deel te nemen aan de instructies.
Van boord gaan: Alle charters eindigen om 12.00 uur, wanneer uw boot terug moet zijn en klaar voor nabespreking en controle.

Late aankomst procedure
Informeer de basis als u buiten de openingstijden arriveert. Vluchten komen 's middags meestal rond 16.15 aan en u zou om 16.35 op de basis gearriveerd moeten zijn. Wanneer u heeft geboekt om 's avonds te beginnen, zal het personeel van de basis u ontvangen en u aan boord verwelkomen. Uw boot briefing zal gehouden worden rond 17.00 (of eerder, als vereist) en de kaart briefing zal de volgende ochtend worden gedaan wanneer u dit wilt, vanaf 08.00 uur 's ochtends.

Belastingen/vertrekbelasting

Bij vertrek uit Tonga hoeft er geen belasting betaald te worden aangezien dit inclusief in uw vliegticket. 

Autohuur
Tonga heeft autoverhuurbedrijven die ca. T$ 70 per dag kosten 
(US$ 39).

(Terug naar het begin)

 

Algemene informatie

Volledige naam van het land: Koninkrijk Tonga
Gebied: 748 vierkante km
Aantal inwoners: 120,898
Hoofdstad: Nuku'alofa 
Officiële talen: Tongaans, Engels
Etnische groepen: Polynesiërs, Europeanen
Religie: Christelijk (de Free Wesleyan Church heeft naar verluidt meer dan 30.000 volgelingen)
Regering: Constitutionele monarchie
Industrieën: toerisme, bouw, vissen
Fooi: Tonganen verwachten geen fooi, maar u kunt speciale services op deze manier wel belonen.
Geld: Pa'anga
Elektriciteit: 240 V, 50 Hz. De standaard spanning op alle jachten is 12 volt. Om elektronische apparaten met 110 V of 220 V te kunnen gebruiken, hebt u een convertor nodig die voor een sigarettenaansteker geschikt is.
Tijd: UTC/GMT +13 uur

Feestdagen
1 januari: nieuwjaarsdag
25 april: Anzac Day
4 mei: Crown Prince's Birthday
4 juni: Emancipation Day
4 juli: King's Birthday
4 november: Constitution Day
4 december: King George Tupou Day

Vanwege de huidige regelgeving, mogen Tonga charters niet op zaterdag beginnen of eindigen. Ook tijdens het vieren van Koning Tupou VI's verjaardag en die van de kroonprins zal de basis worden gesloten. Dit is op 4 en 7 juli. Als deze data op een zondag vallen, zal de feestdag de opvolgende maandag worden gevierd. Helaas zal onze basis dan twee dagen worden gesloten en zal de basis niet geopend zijn voor een start- of einddag voor uw charter op deze data.

Hotels

Boat House Apartments - Eigendom van en geëxploiteerd door The Moorings. http://boathousetonga.com/Dit hotel ligt direct aan de overkant van de basis, biedt splinternieuwe accomodaties voor een nacht of voor een lang verblijf. Neem contact op met Ollie Smith voor een reservering door te mailen naar [email protected]

Andere hotels dichtbij:

Tongan Beach Resort 
Hilltop Hotel
The Balcony
The Port Wine Guest House

Restaurants
Ana’s Waterfront Café
Paradise Hotel
Tongan Beach Resort
Dancing Rooster
Bounty Bar
Ika Lahi
Papau Village Resort

Postkantoor
Postkantoor: Er is een postkantoor in Uturoa, 5 km van de basis. 
Maandag tot vrijdag: van 07.30 tot 15.00 uur in de week en van 08.00 tot 10.00 in het weekend. Postzegels en ansichtkaarten zijn verkrijgbaar in The Moorings-basis, evenals een brievenbus.

Internet verbinding
Bij Aquarium Adventures naast onze basis.

Mobiele telefoons
Uw mobiele telefoon werkt NIET in Tonga. U kunt ter plaatse telefoons huren. 

VVV
Tongatapu
P.O. Box 37 
Nuku'alofa 
Tel: (676) 21 733 of 23 507
Fax: (676) 22129

(Terug naar het begin)

 

Banken & geldwissel

Banken
De Bank of Tonga heeft filialen in Tongatapu en Vava'u. Westpac en ANZ Banks in Vava'u beschikken over geldautomaten. Op de luchthaven van Nuku'alofa kunt u tevens geld wisselen. Openingstijden van de banken: 09.30 tot 15.30 uur van maandag tot vrijdag. Op zaterdag is de MFB Bank in Neiafu van 09.30 tot 11.00 uur geopend. Banken zijn de hele dag geopend. Ze sluiten niet tussen de middag.

Valuta/geldwissel
Valuta: De Tongaanse dollar heet Pa’anga.
Pa'anga (T$) = 100 seniti. Biljetten zijn verkrijgbaar met waarden van T$ 50, 20, 10, 5, 2 en 1. Munten hebben de waarden 50, 20, 10, 5, 2 en 1 seniti.
Wisselkoers geldig per: 21/8/2009
US $1 =1,98 TD
UK £1 =3,26 TD
€1 = 2,80 TD

Geaccepteerde wijzen van betaling: De munteenheid van Tonga heet Pa'anga. Buitenlandse valuta wordt meestal niet geaccepteerd in Tonga, behalve in de charterbasis. Creditcards (alleen Visa en MasterCard) worden in enkele restaurants in Neiafu en The Moorings-basis geaccepteerd. Over het algemeen accepteren de winkels in Neiafu geen creditcards.

De beste plek om geld te wisselen is door gebruik te maken van een geldautomaat, omdat hier de wisselkoers voordeliger is dan bij de bank. Er zijn er twee te vinden in de stad. Wij stellen voor om geld te pinnen bij aankomst op de luchthaven in Tonga. Het beste is om zo goed mogelijk in te schatten wat u nodig denkt te hebben, want hoewel ongebruikte Tongan munten kunnen worden terug gewisseld naar USD, zijn de tarieven erg hoog. Mensen die waarschijnlijk terug keren naar de basis voor water of brandstof hebben de kans om extra geld bij te pinnen bij de geldautomaat. Er is wel een vergoeding van 10 USD vereist om een geldautomaat te gebruiken.

(Terug naar het begin)

 

Activiteiten & sporten

U kunt de Vava'u groep niet alleen met uw jacht verkennen, daarom kan de volgende lijst handig zijn als u verdere aspecten van uw reis wilt plannen. Graag organiseren wij vanuit de basis additionele activiteiten voor u.

Vissen 
Er zijn geen visvergunningen vereist voor vissen. Vissen met harpoenen is niet toegestaan. Vismateriaal is niet aanwezig bij de basis, maar kan lokaal gehuurd worden.

Snorkelen of duiken
Er worden snorkelspullen aangeboden op deze lokatie die in de charterprijs inbegrepen zijn. Check beschikbaarheid van kindermaten. Misschien wilt u uw eigen snorkelspullen meenemen. Scuba duik pakketten zijn beschikbaar via lokale duikoperators. Maak vooraf arrangementen bij Beluga Diving of Dolphin Diving (verkrijg contactinformatie van uw boekingskantoor). Reserveringen kunnen ook tijdens aankomst op de basis geregeld worden.

Watersporten
Kajaks kunnen aan uw chartercontract toegevoegd worden.

Drones
Het gebruik van een drone op Tonga kan in sommige gebieden verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

(Terug naar het begin)

 

Zeilinformatie

Jachthaven informatie
De marina beschikt over de complete faciliteiten. U vindt de volgende faciliteiten in The Moorings-basis of binnen loopafstand:
-bevoorrading
-brandstof
-ijs
-wasfaciliteiten
-boetiek
-restaurant
-hotel
-douche
Op de buitenste eilanden zijn GEEN winkels of shops.
Brandstof - u kunt alleen maar op de basis brandstof tanken en water bijvullen.
U zult zich op geen moment van uw reis meer dan 32 km van de basis bevinden; daarom zal het tanken van brandstof en het vullen van water geen enkel probleem zijn.
Brandstof kost 3,00 Pa'anga per liter.

Elektriciteit
Aan wal 220 V, 50 Hz. 110 V is beschikbaar in de basis met contactdozen met twee pinnen volgens het Amerikaanse systeem.
Geen elektriciteit aan wal voor jachten.
Er is een 12 V sigarettenaansteker bij de kaarttafel van een groot deel van onze jachten.

Zeilgebiedbeperkingen
Beperkte zones
Informatie zal tijdens de instructie worden gegeven.
Het zeilgebied voor deze basis is beperkt tot de Vava'u groep (een zeer groot gebied).
Wij vragen u om niet langs de loefwaartse (oostelijke) zijde van de groep te varen.

Interessante plaatsen
Het hoofdeiland van Tonga is Tongatapu, het thuis van de koninklijke familie met de hoofdstad Nuku'alofa. Hoogtepunten zijn het koninklijke paleis met tomben, de spectaculaire blaasgaten in het zuidwesten en het oude Lapaha gebied in het oosten.

De Vava'u groep is met zijn mooie stranden, beschutte ankerplaatsen en stevige passaatwinden een paradijs voor zeilers. U kunt een groot aantal kleine eilandjes verkennen, uitstekend duiken en vissen en in het seizoen walvissen bekijken. Andere interessante dingen: Tongaanse feesten, walvissen kijken, surfen, historische plaatsen, grotten verkennen.

(Terug naar het begin)

 

Proviand (eten & drinken voor aan boord)

Moorings proviand

In deze bestemming kunt u gebruik maken van de handige proviandservice. Laat ons uw jacht bevoorraden met de meest kwaliteitsvolle dranken, verse ingrediënten en andere items. Bestel uw proviandpakket wanneer u online boekt of vraag uw Moorings Vakantieplanner om dit pakket op te nemen in uw boeking. Wij zorgen dat u alles aan boord hebt voor een onvergetelijke vakantie.

Supermarkten
De dichtstbijzijnde supermarkt bevindt zich in het dorp Uturoa.

(Terug naar het begin)

 

Gezondheid & veiligheid

Vaccinatie en immuniteit informatie
Tonga is gewoonlijk vrij van besmettelijke ziekten. 
Ten tijde van de publicatie is een Internationaal Vaccinatie Certificaat niet verplicht.

Klanten die meer informatie willen over vaccinaties en immuniteit kunnen contact opnemen met:
GGD reizigersvaccinatie via 0900-2025505. 
Ook kunt u informatie over reizigersvaccinatie vinden op de volgende website: www.lcr.nl 
Daarnaast is er op de volgende website informatie te vinden m.b.t. reizen naar het buitenland www.minbuza.nl.

(Terug naar het begin)

 

* Let op: de voorwaarden om een land binnen te komen/te verlaten en de eisen met betrekking tot vaccinatie/inentingen kunnen veranderen. The Moorings is niet aansprakelijk voor deze veranderingen en wij adviseren de website van de autoriteit van bestemming te bezoeken om de laatste updates te ontvangen.

Vanaf

Wordt geladen...