Deze reisnotitiespagina geeft handige informatie over Belize. Van luchthavenprocedures tot geldwissel, het informeert u wat u kunt verwachten om uw vakantie soepel en zorgeloos te laten verlopen.

Adres & kaart

Adres
The Moorings Belize Ltd
(c/o Laru Beyar Resort)
Placencia Peninsula
Placencia, Belize, C.A.

Openingstijden
08:00 – 17.00 uur, 7 dagen per week

Basis faciliteiten
Uw comfort wordt verzekerd door uitgebreide faciliteiten zoals een hotel, restaurtant, bar en zwembad.

Map van de basis
Nieuwe map van de basis volgt!

(Terug naar het begin)

Aankomst & vertrek

Bereikbaarheid
U kunt vliegen van Belize International Airport naar de Placencia landingsstrook; dan met de taxi van de landingsstrook naar de Laru Beya Marina. Vlucht duurt ongeveer 45 minuten.
U kunt ook met de taxi naar Belize City en dan met de bus van Belize City naar Placencia via Dangriga. Busrit duurt minimaal 6 uur.

Vliegtuigmaatschappijen
Internationale aanbieders naar Belize City zijn:
American Airlines
Continental Airlines
TACA Airlines
AeroCaribe
Tropic Air

Internationale aanbieder naar Placencia Regional zijn:
Maya Island Air

Vliegveld
Placencia Regional Airport ligt op 45 minuten vliegen van het Belize City International Airport.

Luchthaventransfers 
De afstand van de landingsstrook naar de basis is ongeveer 5 kilometer. De taxi kost US$3 per persoon met een minimum van US$10.

Douane / immigratie informatie
Voor het inreizen is een geldig paspoort (voor iedere passagier) en een bemanningslijst nodig.
Het paspoort moet nog 3 maanden na uw geplande terugreis geldig zijn.
Er moet een douaneverklaring ingevuld worden bij de eerste haven.

Aankomst/vertrek procedure
Aan boord gaan: De charters beginnen om 12.00 of 18.00 uur (avondstart). 
Instructietijden: Boot-/zeilinstructies zijn gepland om 09:00 uur voor middagstarters en om 16:00 uur voor avondstarters. Alle schippers zijn verplicht om deel te nemen aan de instructies.
Van boord gaan: Alle charters eindigen om 11.00 uur op de laatste vakantiedag. Om deze tijd moet uw boot terug zijn en klaar zijn voor de nabespreking en controle.

Late aankomst procedure
Mocht u na de openingstijden aankomen op de basis, dan ligt uw jacht aan de C dok voor het kantoor.

Belastingen/vertrekbelasting
Vertrekbelasting: U moet US$39.25 p/p betalen als u Belize verlaat; dit kan ALLEEN in US Dollars betaald worden.
Reizigers die Belize International met het vliegtuig binnenkomen en daar overstappen op binnenlandse vluchten moeten US$0.75 voor de beveiliging betalen.

Autohuur
Wanneer u een toer door het land wilt maken, bijvoorbeeld een paar dagen in de bergen en een paar dagen op het strand doorbrengen, dan is het verstandig om een auto te huren. Als u alleen naar de basis komt, dan adviseren wij u om naar Placencia te vliegen. In Belize moet u uw auto inleveren waar u hem heeft opgehaald anders moeten er afleverkosten in Placencia betaald worden. Autohuur in Belize varieert van US$75 tot US$85 per dag.

(Terug naar het begin)

Algemene informatie

Gebied
Belize is ongeveer 22.966 vierkante kilometer. Het binnenland van Belize is ongeveer 290 kilometer lang en 110 kilometer breed. Belize bestaat ook uit 200 cays (eilanden), die in grootte variëren van een paar honderd meter tot 40 kilometer lang en 6,5 kilometer breed; de meeste liggen in het 322 kilometer Belize rif.

Lokatie
Belize ligt aan de oostelijke kustlijn van Centraal Amerika, in het noorden grenzend aan Mexico, in het westen en zuiden aan Guatemala en in het oosten aan de Caraïbische Zee. Het wordt gescheiden door de zee van zijn buurland in het zuidwesten, Honduras.

Hoofdstad
Belize City

Aantal inwoners
Belize heeft ongeveer 200,000 inwoners.

Bevolking
Er is een grote ethnische diversiteit onder de Belizanen. Dit bevat Creolen (Afrikaans-Europees), Mestizo (Spaans-Indisch), Garifuna (Afrikaans-Indisch), Maya´s, Anglo-Europeanen, Midden Oosten en Aziaten.

Taal
Engels is de officiële taal en wordt vrijwel overal gesproken, net als Spaans. Andere talen die gesproken worden zijn Creools, Maya en Garifuna.

Religie
Rooms-katholiek, protestants, overige.

Regering
Onafhankelijke natie sinds 1981, lid van de Britse Gemenebest van Naties. Belize heeft een grondwet, inclusief een Bill of Rights.

Grootste industrieën
kledingproductie, levensmiddelenproductie, toerisme, bouw, olie

Fooi
10-15% is standaard, als de fooi niet al is inbegrepen.

Tijd
UTC/GMT -6 uur.

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
9 maart: Baron Bliss Day
1 mei: Dag van de arbeid
24 mei: Gemenebest dag
10 september: St. George's Caye Day
21 september: Nationale onafhankelijkheidsdag
12 oktober: Columbus dag
19 november: Garifuna Day

RestaurantsHotels
Laru Beya Resort
Bella Maya Resort
The Placencia Hotel
South Waters Resort
The Inn bij Robert’s Grove

Garibaldi Restaurant bij Laur Beya Resort
Blue Danube Austrian Restaurant
Habanero's Mexican Restaurant bij Robert's Grove
Paradise Hotel Restaurant
Wendy's Creole Restaurant
The Inn bij Robert’s Grove
Merlene’s Café
The Galley

Postkantoor
Placencia postkantoor
Main Road, Placencia - tweede verdieping, houten gebouw
Openingstijden: 08.30 - 12.00 uur en 13.00 - 16.00 uur (werkdagen)

Er is geen postkantoor bij The Moorings basis.
Prijzen naar Europa zijn: US$0,40 voor brieven.

Internetverbinding

Er is WiFi beschikbaar op The Moorings’ basis.
Internet Cafe bij de Placencia Office Supply Store
WiFi verbinding bij Thatch Cay Resort in het noorden van Coca Plum Cay

VVV
Belize Tourism Board
Nieuwe centrale bankgebouw, 
Verdieping 2 Gabourel Lane P.O. Box 325 
Belize City, Belize 
Tel: 501 223 1913 
Fax: 501 223 1943
Tolvrij: 1-800-624-0686 
E-mail: [email protected]
Website: www.travelbelize.org

(Terug naar het begin)

Banken & geldwissel

Banken
Terwijl de meeste banken automatische telmachines hebben, heeft alleen de Barclays Bank geldautomaten die buitenlandse kaarten accepteren. Dit kan een probleem zijn aangezien er maar twee Barclays banken in Belize zijn - 1 in Belize City en 1 in Dangriga.
Openingstijden: 08.00 - 14.00 uur, werkdagen

Valuta/geldwissel
Valuta: De lokale valuta is de Belizaanse dollar. De meeste restaurants, markten en andere diensten accepteren US dollars. Ze geven u het wisselgeld over het algemeen in Belizaanse dollars tenzij u anders vraagt. 
Geaccepteerde betalingsvormen:US dollars en US reischeques worden overal geaccepteerd. Visa en MasterCard worden ook geaccepteerd bij resorts en de meeste hotels op het vasteland, maar supermarkten in Placencia en restaurants bij de cays willen contant geld.

(Terug naar het begin)

Activiteiten & sporten

Vissen 
Dagtochten om te gaan vissen zijn beschikbaar; lokale rifcharter diensten beschikbaar. Vissen komen in overvloed voor in het grote rif. Met werphengels kunt u dit vangen: Tonijn, Wahoo, Koningsvissen, Spaanse makreel en Barracuda´s. Met bodemvissen kunt u Snappers en Tandbaarzen vangen. Wij hebben lokale leveranciers die goede kwaliteit hengels, haspels en lokmiddelen verhuren voor US$10 per dag. Handlijnen zijn ook beschikbaar.
Let op: Als gevolg van de Visserij wetten van Belize, dienen mensen die geïnteresseerd zijn om te gaan vissen (recreatie of sport) een sport visvergunning te hebben. De kosten zijn US$25 per week. Boetes kunnen oplopen tot US$250 of 6 maanden gevangenisstraf of beide. U kunt deze vergunning bij de basis aanschaffen.

Vissen met harpoenen
Harpoenen zijn legaal maar alleen tijdens vrijduiken. Er zijn geen zuurstofflessen toegestaan als u harpoenen gebruikt. Hoge boetes en gevangenisstraffen worden opgelegd als u deze gebruikt met zuurstofflessen. Harpoenen zijn ook ILLEGAAL met scuba materiaal of met alle anderen soorten visgerei binnen de Marine Reservaten. U kunt hier tot 5 jaar gevangenisstraf voor krijgen.

Zeekreeft
Het seizoen waarin u geen zeekreeften mag vangen, loopt van 14 februari middernacht tot 15 juni middernacht.

Snorkelen of duiken
Snorkeluitrusting is beschikbaar op deze locatie. Controleer de beschikbaarheid van kindermaten. U kunt uw eigen snorkelspullen meenemen. 
Duikpakketen zijn beschikbaar via verschillende duikbedrijven in het gebied. We raden Roberts Grove Beach Resort aan. Ze bieden duikentochten die u rechtstreeks ophalen van uw jacht. Vermeldt dat u met The Moorings zeilt wanneer u van te voren belt of mailt om uw duik te reserveren of apparatuur te huren: www.robertsgrove.com.

U kunt ook contact met de basis opnemen voor contactgegevens van andere aanbieders.

Kajaks 
Kajaks zijn beschikbaar bij de basis en kunnen vooraf besteld worden via uw The Moorings boekingskantoor.

Drones
Het gebruik van een drone op Belize kan in sommige gebieden verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

(Terug naar het begin)

Zeilinformatie

Om te kunnen zeilen in Belize zonder schipper, moet u een tijdelijk certificaat van competentie invullen. Uw aanvraag wordt bij de Belize Haven Autoriteiten ingediend. Deze tijdelijke Vaarbevoegdheid is vereist voor alle zelfstandige zeilvakanties in Belize. Download hier het formulier. Vul het formulier in, sla het op op uw computer en stuur het met een kopie van uw paspoort naar [email protected].

Lokale faciliteiten jachthaven
Soulshine Resort dock: Lagoon side Placencia Village / Roberts Grove dock: Lagoon side, Seine Bight village.

Belasting / Vaarvergunningen
Er zijn toeslagen voor de zeereservaten in grote delen van dit zeilgebied en een vast tarief van US$10 per persoon per dag is van toepassing in alle reservaten, ook op Laughing Bird Cay. Deze kosten zijn niet voor het gebruik van de boeien, die u op een aantal eilandjes vindt, maar zijn gewoon een vergoeding om in het zeereservaat* te mogen zijn en zijn ook van toepassing op mensen die alleen op de eilandjes verblijven.

De zeereservaten in het zuidelijk zeilgebied zijn:
- South Water Cay Marine Reserve- strekt zich uit van de Tobacco Range in het noorden door Southwater en Twin Cayes, Blue Ground Range, Pelican en Lagoon, naar het zuiden tot aan Crawl Cay en alle plaatsen er tussen.
- Gladden Spit/Silk Cayes* Marine Reserve - Van Gladden Spit* tot en met Queen Cayes in het zuiden
- Lauphing Bird Cay*
- Sapodilla Cayes* - die zich uitstrekken van Tom Owens in het noorden tot Sapodilla Cay* in het zuiden en tot Seal Cay in het westen

*U heeft een gids nodig om bij deze reservaten binnen te komen en u moet een vergoeding betalen. Onze basis in Belize zal deze eisen tijdens de charter briefing behandelen en de mogelijkheden bespreken om een gids op de jacht te krijgen wanneer u een van deze reservaten in wilt. Zij zullen ook in staat zijn om alternatieve snorkelplekken te suggereren.

Hoewel de basis kan helpen bij het veiligstellen van een gids voor uw jacht, zal hier een extra vergoeding voor worden gevraagd. Dit omvat toegang voor de dag, maar ook voor de nacht. De kosten van een gids zijn afhankelijk van de manier waarop de gids naar de jacht moet komen. Als de gids u per boot naar het reservaat leidt dan kunnen we er voor zorgen dat er een minimale prijs wordt betaald. Dan zal de gids ongeveer US$50 kosten. Als wij vervoer moeten regelen naar de reserve, zal het US$150 kosten voor de gids.

Moorings (boeien)
Laughing Bird Cay, 10 boeien.
Roberts Grove, 1 boei, open ankerplaats.
Hunting Cay, 1 boei. Uitgevoerd door het Belizaanse defensieleger.
South Water Cay, 4 boeien.
Hatchet Cay, US$15 per boei per dag

Elektriciteit informatie
Geen walstroom voor jachten.
Er is een 12V sigarettenaansteker bij de kaarttafel op een groot deel van onze jachten.
Elektrische systeem: 110 volt AC.

Zeilgebiedbeperkingen
De autoriteiten in Belize nemen de bescherming van hun riffen zeer serieus; u moet er voor zorgen dat u op de hoogte bent van de strenge beperkingen en voorschriften met betrekking tot het vaargebied, en dat u duidelijk begrijpt waar het varen verboden is. Zorg ervoor dat u tijdens uw charter uit de buurt blijft van de riffen. Als u de rif beschadigd tijdens uw charter dan kunnen de Belizaanse autoriteiten een boete eisen en/of uw paspoort confisqueren, met mogelijke criminele implicaties, totdat er een boete of resolutie is bereikt.

Alle charters zijn beperkt om binnen het barrièrerif te zeilen. Iedereen ontvangt bij de breifing een zeilkaart die aangeeft wat de rode zones zijn voor het zeilgebied.
Beperkte zones
Glover's reef, Turneffe reef en Lighthouse reef. Lokale schippers moeten aan boord zijn bij alle excursies buiten het barrièrerif.
Tom Owens
Een absoluut rood gebied voor onze boten - benaderen is moeilijk en vol met riffen en we raden mensen af om daar heen te gaan.

Zeilen naar Guatemala
Er zijn geen beperkingen bij het zeilen naar Guatemala, maar de klanten moeten op het volgende gewezen worden:
- Ze moeten zeer waarschijnlijk ´s nachts in de jachthavens blijven, want er is een vorm van piraterij op de rivier.
- Uit Belize komen, kan erg tijdrovend en frustrerend zijn.
- Klanten moeten naar Big Creek (in de buurt Placencia) om de douane te passeren, daarna een taxi nemen naar Mango Creek om de immigratie te passeren.
- Op de terugweg moeten ze de BAHA (Belize Landbouw Autoriteit) passeren en er is een grote kans dat alle verse producten en vlees in beslag worden genomen, ongeacht of het gekocht is in Belize of niet.
- In Guatemala moeten ze bij Livingston binnenkomen, en het wordt aangeraden dat als ze Livingston verlaten om de rivier op te gaan, dat ze een lokale visser als gids nemen omdat het erg moeilijk kan zijn.
- Natuurlijk zijn ze verantwoordelijk voor alle gemaakte kosten. Als onze klanten normaal gesproken naar Guatemala gaan, dan gaan ze met een lokale schipper die kan omgaan met alle frustraties en het werk.
- De kosten voor de hierboven genoemde immigratie en douanekosten zijn ongeveer US$100 per boot en nog US$30 pp extra.

Interessante plaatsen

Ankerplaatsen in het zuidelijke zeilgebied van Belize zijn rustig en geïsoleerd. Restaurants liggen bij South Water Cay, Robert’s Cay op Slasher Sand Bore en Ranguana Cay. Er moeten vooraf gereserveerd worden voor de laatste twee. Er is recent een klein resort geopend in de Blue Ground Range. Er kunnen afspraken gemaakt worden met de operators om opgehaald te worden van Nicholas Cay (geen overnachtings ankerplaatsten bij Frank´s Cay). Great Monkey Cay of No Name Point is een goede plaats om opgehaald te worden voor een Monkey River toer.

(Terug naar het begin)

Proviand (eten & drinken voor aan boord)

The Moorings proviand 
Laat The Moorings het rompslomp van het bevoorraden van uw jacht voor u regelen,  met de hoogste kwaliteit in dranken, vers voedsel en non-food artikelen. Bestel complete pakketten of kies uit een uitgebreid à la carte inventarisatie van alles wat u nodig hebt om het bevoorraden van uw jacht makkelijk te maken. Laat het uitdagende winkelen aan ons en geniet meteen van uw vakantie!

U kunt deze pakketten toevoegen wanneer u uw vaarvakantie met ons online afrekenend. U kunt daarna à la carte artikelen toevoegen of u kunt na het boeken terugkeren naar onze Online Winkel en later proviand regelen. We zullen dan alle details coördineren en garanderen dat alles aan boord van uw jacht is en klaar staat bij aankomst. Bekijk onze online winkel nu!

Liever niet online winkelen? Nadat u uw vaarvakantie boekt, sturen wij u de proviand formulieren met uw boekingsbevestiging mee. Maak hierop uw selecties op voorhand. Wij coördineren alles voor een probleemloze ervaring door gemakkelijk uw bestelling bij aankomst bij uw jacht aan te leveren.

*Kosten voor bevoorrading kunnen bij Placencia moeilijk en kostbaar zijn. Water kan worden gekocht bij Placencia Harbor, maar het is duur en u bent afhankelijk van de beschikbaarheid in de rest van het zeilgebied. Als u afspraken een het maken bent met een duikwinkel, raden wij u aan om hen te vragen voor ijs voor op de duikboot voor in het geval van nood.

Supermarkten
Supermarkten liggen in Placencia Village. Supermarkten zijn over het algemeen dagelijks geopend en de openingstijden variëren afhankelijk van de dag van de week en de supermarkt.

De meeste supermarkten zijn dagelijks van 8.00 - 22.00 geopend. Zelden gesloten op feestdagen.

(Terug naar het begin)

Gezondheid & veiligheid

Vaccinatie informatie
Klanten die meer informatie willen over vaccinaties kunnen contact opnemen met:
- GGD reizigersvaccinatie via 0900-2025505. 
- Ook kunt u informatie over reizigersvaccinatie vinden op de volgende website: www.lcr.nl
- Daarnaast is er op de volgende website informatie te vinden m.b.t. reizen naar het buitenland www.minbuza.nl.

Er zijn geen inentingen vereist voor Belize, maar het is een goed idee om contact op te nemen met uw dokter over aanbevelingen voor optionele inentingen en gezondheidsvoorzorgmaatregelen.

Medische faciliteiten
Het ziekenhuis wat het dichtst bij Placencia in de buurt ligt, is in Dangriga - de volgende stad.
Dangriga Hospital,
Dangriga, Belize, C.A.
Tel: +501 5 22084
De reistijd van Dangriga naar Placencia ligt tussen de 1,5 en 3 uur, afhankelijk van de wegcondities. Medische verzorging voor kleine aandoeningen is over het algmeen beschikbaar in stedelijke gebieden. Trauma of uitgebreide medische verzorging is zelfs in Belize City beperkt; het is extreem beperkt of onbeschikbaar in plattelandsgebieden. Ernstig letsel of ernstige ziekten maken een evacuatie naar een ander land vaak noodzakelijk

(Terug naar het begin)

Let op: de voorwaarden om een land binnen te komen/te verlaten en de eisen met betrekking tot vaccinatie/inentingen kunnen veranderen. The Moorings is niet aansprakelijk voor deze veranderingen en wij adviseren de website van de autoriteit van bestemming te bezoeken om de laatste updates te ontvangen.

Vanaf

Wordt geladen...